Olen 33-vuotias neljän lapsen äiti, joka sai tehtäväkseen perustaa blogin, jossa pohdin johtamista eri näkökulmista. Blogin kirjoittaminen on minulle aika vieras juttu, mutta en koe sen tekemistä mitenkään vaikeana. Ehkä asiaa helpottaa se, että olen aika kova puhumaan ja pystyn tuomaan mielipiteeni julki varsin helposti. Kotiäitiyttä minulla on takana reilu 12 vuotta, joten voin sanoa, että johtaminen on minulle hyvinkin tuttu aihe. Työelämässä en ole päässyt vielä harjoittelemaan johtajuutta.

Valitsin tämän alustan (Vuodatus) sen yksinkertaisuuden perusteella. Nimi houkutteli ensimmäisenä, sillä se oli suomenkielinen. Katsoin vaihtoehdot läpi ja tämä vain jotenkin tuntui omaan käteeni sopivimmalta työstää. Kurssin tehtävänä on kirjoittaa blogia ja koska kyseessä on ensimmäinen blogini, niin haluan ottaa siitä kaiken irti enkä sekoittaa itseäni lisää jollain hankalammalla alustalla.

Blogin kirjoittaminen eroaa aika paljonkin muista somekanavista. Blogi on julkinen ja avoin aivan kaikille ihmisille ympäri maailmaa. Blogiin voi kirjoittaa kuinka pitkiä tekstejä tahansa. Sillä saavuttaa nopeasti suurenkin yleisön. Jos olet hyvä kirjoittaja ja saat ihmisten mielenkiinnon heräämään, voit saada sanomaasi ja ajatuksiasi viestittyä eteenpäin hyvinkin tehokkaasti. Blogiin voi myös laittaa kuvia kirjoituksien tueksi. Facebookissa ei voi julkaista mitään ihan todella pitkiä kirjoituksia. Sinne voi ladata kuvia ja videoita. Kohdeyleisö on vain melkoisen suppea. Yleensä käyttäjäprofiilissa on tarkoin rajattu kenelle julkaisut näkyvät.

Blogin käyttö johtamisviestinnässä on mielestäni hyvä tapa välittää eteenpäin sisäisiä tiedotteita ja henkilöstölehden juttuja. Tietysti tiedon eteenpäin meneminen vaatii sen, että työntekijät ovat kiinnostuneita blogista ja seuraavat sitä aktiivisesti. Itse en henkilökohtaisesti suosisi blogin käyttöä alustamaan kokouksia sillä kaikkien kokoukseen osallistujien saavuttaminen blogin kautta on mielestäni hieman epävarmaa ja hajanaista. Perinteinen sähköpostiviestittely toimii erittäin hyvin, kun haluaa saavuttaa tietyn kohderyhmän. Sen välityksellä saadaan tiedot menemään juuri tietyille henkilöille ja näin ollen kommunikaatio puolin ja toisin on selkeämpää. Mielestäni blogi ei saa kuitenkaan ottaa liian suurta roolia esimiesten ja työntekijöiden välillä, sillä siinä voi käydä helposti niin, että kasvokkain kommunikointi vähenee ja näin taas esimies vieraannuttaa itseään työntekijöistä. Kehityskeskustelut on tärkeää pitää kasvokkain, sillä näin pystytään pitämään luottamuksellinen suhde työntekijän ja esimiehen välillä. Yhteys pelkän netin välituksellä on aika kylmää ja tunteetonta. Jos kaikki kommunikointi johtoportaalta tulisi vain netin välityksellä, jäisi kasvokkais- ja käytäväkeskustelut olemattomiin. Kasvokkain kommunikointi on todella tärkeää sosiaalisten suhteiden ylläpitämisen kannalta.

Ottaisin ehdottomasti käyttöön blogin pitämisen toimiessani esimiestyössä. Sen kautta pystyisin kannustamaan ja innostamaan työntekijöitä ja pitämään heidät ajan tasalla yrityksen asioista. En kuitenkaan antaisi blogille liian suurta painoarvoa, sillä sen avulla voi myös rakentaa kuilun itsensä ja työntekijöiden välille, jos sen avulla yrittää hoitaa enemmänkin asioita. Voisin myös pitää blogiani videomuodossa. En usko, että kameralle puhuminen olisi hankalaa, mutta ehkä kuitenkin hieman erikoista. Pitäisin varmasti kuitenkin blogini tekstimuodossa, sillä puhumisen työntekijöille haluaisin tehdä kasvotusten.