Saimme tällä kertaa pohdittavaksemme avoimuuden johtamisessa ja koko organisaatiossa. Avoimuus on todella tärkeää, sillä ilman sitä organisaatio ei pysty toimimaan koko kapasiteetillaan. Avoimuus luo luottamusta organisaation sisällä sekä ulkopuolelle. Se on yhtä tärkeää niin johtotasolla kuin myös henkilöstötasolla. Avoimuudella on todella suuri merkitys koko yrityksen menestymiseen. Avoimuus ei aina ole helppoa, mutta avoimuutta voi harjoitella ja oppia lisää. Hymy ja hyvät käytöstavat kertovat ihmisen avoimuudesta.

Organisaation avoimuutta edistävät kaikkien siihen kuuluvien henkilöiden avoimuus ja rehellisyys. Työyhteisön samat motiivit ja tavoitteet luovat varman pohjan avoimuudelle. Ihmisten pyrkiessä samoihin päämääriin, se vaatii avoimuutta kaikilta osallisilta. Myös työtiloilla on suuri merkitys avoimuuden edistämiselle. Jos jokainen istuu yksin tai kaksin samassa huoneessa, niin yleensä vuorovaikutus jää minimiin. Jos taas kaikki organisaation jäsenet olisivat samoissa tiloissa, edistäisi se todella paljon kommunikointia ja toisiin tutustumista.

Esimiestehtävissä olevalta henkilöltä vaaditaan avointa ja välittävää luonnetta. Olemalla avoin henkilöstöä kohtaan, esimies pystyy saavuttamaan henkilöstön luottamuksen ja arvostuksen ja näillä työkaluilla hän pystyy toimimaan tukena ja myös itse saamaan tukea sitä tarvittaessaan. Useasti tehdyt avoimet ja rakentavat kehityskeskustelut esimiehen ja henkilöstön välillä edesauttavat luottamuksen syntymistä. Jos esimiesviestintä tapahtuisi vain sähköpostin välityksellä, avoimuutta ei syntyisi juuri lainkaan. Esimiehen tehtävänä on tiedottaa yrityksen asioista henkilöstölle rehellisesti ja avoimesti. Hyvä ja tehokas viestintä ja tiedonkulku edistävät avoimen yhteisön syntyä.

Esimiehen avoimuuteen vaikuttavat monet asiat. Jos hän eristää itsensä oman työpöytänsä taakse omaan huoneeseen ja hoitaa kaiken viestinnän sähköpostitse, ei hän pysty luomaan luottamuksellisia suhteita henkilöstöön. Jos hän taas toimii samassa tiimissä henkilöstön kanssa ja on aina käytettävissä tarpeen vaatiessa, saa hän osakseen paljon luottamusta ja arvostusta. Uskon myös, että mitä avoimempi ja innokkaampi henkilöstö yrityksessä on, niin sitä avoimempi on myös esimies. Jos henkilöstö sattuu olemaan flegmaattista porukkaa, niin se voi syödä jonkin verran esimiehen avoimuutta.

Omista kokemuksista on parhaiten jäänyt mieleen avoimuuden puute esimiehen toiminnassa. Olin jäänyt äitiyslomalle ja odottelin lomani lopussa joitain lomarahoja. Olin sopinut asioista kasvotusten esimieheni kanssa, joka oli siis kyseisen yrityksen omistaja. Ja tapanani on kyllä luottaa toisen ihmisen sanaan, minkä olen saanut kasvotusten. Sitten soittelin lomarahojeni perään, kun niitä ei kuulunut. Selvitin ja selvitin, kunnes paikan "alempi" esimies soitti palkanlaskentaan, jossa hänelle todettiin, että yrityksen omistaja oli kieltänyt maksamasta rahoja. Ehtona oli, että minun piti irtisanoa itseni, niin sitten minulle ne rahat maksetaan. Näin toimimalla hän ymmärtääkseni säästi joitain rahoja, kun olin äitiyslomalla. Tuosta tapahtumasta on jäänyt todella huono maku. Valehtelu päin naamaa ja sitten vielä viheliäinen toiminta selän takana. En tiedä toimiko kyseinen henkilö lain rajoissa, mutta siihen organisaatioon en kyllä olisi enään halunnut takaisin mennäkään. Tuosta asiasta oli kyllä avoimuus kaukana. Eipä se olisi ollut vaikeaa kyseiselle esimiehelle toimia niin kuin olisi pitänyt, mutta hän valitsi rahan säästön mielummin kuin avoimen ja luotettavan esimiehen maineen.

Jos työskentelisin esimiestehtävissä, haluaisin toimia esikuvana muulle henkilöstölle. Avoimella, iloisella, avuliaalla ja välittävällä asenteella saavuttaisi jo paljon. Henkilöstöä kohtaan olemalla rehellinen ja reilu, saisi varmasti itse samaa kohtelua takaisin. Vahva johtaja ei johda organisaatiota yksin vaan puhaltaa yhteen hiileen koko henkilöstön kanssa. Ongelmatilanteissa olemalla myös rehellinen epäkohdista saavuttaa enemmän luottamusta kuin negatiivisia ajatuksia itseä kohtaan. Tunteista puhuminen työpaikalla ei ole kiellettyä, kunhan ne eivät vaikuta työn laatuun tai yleiseen ilmapiiriin. Hyvä esimies on vahva ja vakaa kuin kallio sekä lämmin ja avoin organisaation sisällä ja sen ulkopuolelle.

Luin Hämeen Sanomista Esa Lehtisen kirjoittaman artikkelin Työyhteisön toiminnan "kolme muskettisoturia": Avoimuus, Luottamus ja Työhön sitoutuminen. Kyseinen artikkeli oli todella mielenkiintoinen ja monipuolinen. Siinä Lehtinen kuvailee hyvin avoimuuden tärkeyttä organisaatiossa.

”Tiedonkulun avoimuudessa esimiesten rooli on erittäin tärkeää”. Esimiehet välittävät tietoa organisaation sisällä ja sen ulkopuolelle. Jos tieto ei kulje avoimesti, ei organisaatio pysty toimimaan täydellä teholla. Suurin osa esimiesten tehtävistä liittyy tiedon hallintaan.

”Luottamus syntyy ainoastaan ihmisten välisen kanssakäymisen, yhteistyön ja vuorovaikutuksen kerrannaisvaikutuksena”. Avoimella vuorovaikutuksella saadaan luottamus vakaalle pohjalle. Varmasti jokainen meistä haluaa olla esimiehensä ja muun henkilöstön luottamuksen arvoinen.

”Nykypäivän työelämä sekä työnantajat odottavat työntekijöiltään samanaikaisesti joustavuutta, tehokkuutta ja sitoutumista”. Motivoitumalla omaan työhön tulostavoitteisesti, viestii se sitoutumisesta organisaatioon. Kukapa meistä ei haluaisi olla tehokas työntekijä?

”Hyvin järjestetty perehdytys motivoi ja sitouttaa työntekijää”. Esimiehen yksi tärkeimmistä tehtävistä on avoimuuden avulla perehdyttää työntekijä työnkuvaansa. Hyvällä ja avoimella perehdytyksellä on varmasti motivoivia ja sitouttavia vaikutuksia työntekijöihin.

”Jos työpaikan ilmapiiri on avoin, positiivinen sekä yksilöä huomioiva, on siellä hyvä olla työssä”. Avoin ja hyvä ilmapiiri on todella tärkeää yrityksessä. Se ylläpitää henkilöstön henkisiä voimavaroja.

 

 

Lähteet

Lehtinen, H.2014. Työyhteisön toiminnan ”kolme muskettisoturia”: Avoimuus, Luottamus ja Työhön sitoutuminen. Hämeen Sanomat 17.2.2014. Saatavissa: http://esalehtinen.blogit.hameensanomat.fi/2014/02/17/tyoyhteison-toiminnan-kolme-muskettisoturia-avoimuus-luottamus-ja-tyohon-sitoutuminen/ [viitattu 17.2.2014].